Sunday, 23 June 2013

Kenyataan media OKU Bangkit 2012

15 Sya’ban 1434H, 24 Jun  2013.

 

Kenyataan Media

 

KAMI menyeru untuk semua pihak cakna dengan satu laporan Harian Metro bertajuk “Menjerit goncang pintu” yang disiarkan pada 22 Jun 2013 di mana seorang OKU mental terkorban dalam kebakaran kerana terkurung.

 

Memetik dari laporan tersebut, saksi kejadian menyebut  “Saya sempat mendengar mangsa menjerit meminta tolong sambil menggoncang pintu utama, malangnya disebabkan api terlalu besar selain letupan kuat kedengaran, kami hanya mampu melihat sebelum jeritan itu hilang,”.

 

Sebagaimana dilaporkan, dalam kejadian jam 8 pagi tersebut, mangsa Abdul Rais Hanapi, 25, ditemui rentung dalam sebuah bilik dipercayai terperangkap berikutan pintu rumah dikunci daripada luar.

 

Dalam situasi ini, kejadian OKU dikurung sama ada katagori mental atau lain-lain katagori bukanlah perkara baru. Selain OKU itu dikatakan sukar untuk dikawal kerana keluarga keluar berkerja, ada juga OKU yang berada dalam kediaman terkunci atas pelbagai factor yang jarang diambil cakna.

 

Sebagai pihak yang mewakili OKU, kami cukup faham dengan pelbagai situasi yang menyelebungi OKU dan keluarga hingga menyebabkan OKU diletakkan dalam keadaan kediaman yang dikunci.

 

Dalam situasi ini, telah tiba masanya untuk pihak berwajib memikirkan suatu perkhidmatan berasaskan kediaman “home-base services” kepada keluarga-keluarga yang mempunyai ahli keluarga OKU yang selama ini perlu berada dalam rumah yang dikunci.

 

Kealpaan kita dalam menanangani situasi sebegini pada masa-masa hadapan hanya mendedahkan individu-individu OKU dalam bahaya sebagaimana kejadian yang dilaporkan. Tentunya, tanggungjawab berat ini tidak boleh hanya diletakkan atas bahu Jabatan Kebajikan Masyarakat “JKM” sepertimana tanggapan kebanyakan pihak.

 

Sekian, untuk siaran.

 

 

(Mohammad Faizal Che Yusof)

Ketua Penggerak

OKU Bangkit 2012

No comments:

Post a Comment